top of page

PREDAVAČI DAKG19

Maroje portrait.JPG

Maroje Mrduljaš

Hrvatska

Arhitekt, kritičar i kustos. Autor je i urednik više knjiga o arhitekturi i dizajnu: Tadao Ando: Nadilaženje suprotonosti, Modernism In-Between: Mediatory Architectures of Socialist Yugoslavia (sa Vladimirom Kulićem), Dizajn i nezavisna kultura, Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti i drugih. Od 2005. je urednik, a od 2017. glavni urednik časopisa Oris. Tekstovi su mu objavljeni u vodećim arhitektonskim časopisima uključujući A+U, Archithese, Bauwelt, db i Domus.

 

Bio je kustos i saradnik na izložbama i publikacijama Prema konkretnoj utopiji (MoMA NY), SOS Brutalism (DAM Frankfrukt), Umjetnost 1960-ih u Hrvatskoj (MUO Zagreb), Podizanje zavjese: srednjoeuropske arhitektonske mreže (Bijenale arhitekture u Veneciji 2014.), Team X East (MSN Varšava), Nedovršene modernizacije: Između utopije i pragmatizma (UG Maribor), Balkanology(SAM Basel), Modeli stanovanja: eksperiment i svakodnevni život (Kunstlerhaus, Beč) i drugim. Od 2014. je izbornik hrvatske sekcije izložbe Piranesi (Piranski dani arhitekture).

Godine 2009. osnovao je saradničku istraživačku platformu Nedovršene modernizacije (s Vladimirom Kulićem) koja se bavi istraživanjem arhitekture i urbanih fenomena u regiji bivše Jugoslavije. Koautor je dve sezone dokumentarnih filmova Betonski spavači o posleratnoj modernističkoj arhitekturi u regiji bivše Jugoslavije.

Maroje je nezavisni ekspert nagrade EU za arhitekturu Mies van der Rohe i član odbora stručnjaka Europske nagrade za urbani javni prostor. Predavač je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Boris.jpg

Boris Bakal

Hrvatska

Pozorišni i filmski reditelj i glumac, multimedijalni umetnik, kurator, pisac, edukator, aktivista u oblasti arhitektonskog nasleđa modernizma.  pozorišni, radijski, TV i filmski glumac. Tokom svoje svestrane karijere bio je autor brojnih projekata, performansa, predavanja, instalacija i multimedijalnih umetničkih projekata u više od 20 zemalja širom Evrope, kao i u Aziji, Africi i SAD-u. Njegov rad je obeležen, između ostalog, i izraženim site/time – specific projektima, projektima vezanim za arhitekturu, prožetim elementima umetnosti i kulture.

 

Bio je u gostujući istraživač/predavač na Njujorškom univerzitetu, Univerzitetu Stony Brook, Studio Art Centers International (Firenca), Exeter, Kent, Chulalongkorn i Univerzitetu Columbia. Osnivao je nekoliko umetničkih i aktivističkih platformi i udruženja, npr. Leteći univerzitet, orkestar Stolpnik i Bacači Sjenki koji su za svoj rad osvojili brojne nagrade, priznanja i nagrade.

 

Član je ArtsLink-a, CAA (Umetničko udruženje umetnosti, SAD), AHCS (Udruženje studija kritičke baštine), EEPAP (Istočnoevropska platforma umetnosti performansa) i član UHA-e (Hrvatska udruga arhitekata).

 

Inicijator je najkompleksnijeg projekta restauracije modernističke arhitekture u Hrvatskoj od Drugog svetskog rata - stambeni blok Narodne banke od arh. Ivo Vitić u Zagrebu.

Sandra.jpg

Sandra Uskoković

Hrvatska

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Zagreb - Odseku za istoriju umetnosti. Radila je kao istraživač i stipendista u ICCROM, Rim (2003) i UNESCO, Pariz (2005-2006). Magistrirala je na George Washington University (2004). Doktorirala je 2010.godine na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Zagrebu, na Odseku za istoriju umetnosti. Vanredni je profesor je na Univerzitetu Dubrovnik, Departman za umetnost i restauraciju.

 

Svoje interese za likovno i literarno objedinjuje pišući članke i recenzije za niz domaćih i stranih časopisa. Učesnica je brojnih međunarodnih stručnih konferencija i simpozijuma u SAD-u, Aziji i Europi.

 

Objavila je knjige: Moderna arhitektura Dubrovnika kao kulturna baština (Izdanja Antibarbarus, Zagreb, 2009); Suvremena arhitektura u povijesnom ambijentu, Uvažavanje ili ignoriranje konteksta? (Izdanja Antibarbarus, Zagreb, 2013); Lovro Perković – Estetika prostora I senziblitet konteksta (Exlibris d.o.o., Zagreb, 2015) te Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru (UPI2M books, Zagreb, 2018).

 

Njeno područje istraživačkog rada obuhvata: umetničku kritiku, teoriju i istoriju arhitekture, vizuelnu kulturu i savremene umetničke prakse kao i  studije nasleđa. 

foto dejan todorovic.JPG

Dejan Todorović

Srbija

Rođen 1965. Diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1992. Svoju arhitektonsku praksu započeo je u Španiji gde je živeo i radio od 1993. do 2007. U periodu 1993 – 1999. sarađivao je sa više arhitektonskih firmi u Madridu a 1999. osniva sopstvenu arhitektonsku firmu Off Project s.l. kao i firmu za dizajn i produkciju Efecto Guau s.l. (2004). U periodu 1997–2005. redovni je profesor na Ai –Etsam (Politehnički fakultet Madrid) i predavač na masteru “Efemerna arhitektura” Etsam, Politehnički fakultet Madrid. Po povratku u Beograd osniva firmu Efekat Uau d.o.o.(2006) kao i arhitektonsko dizajnerski studio NOOTO (2017). Autor je i kooautor velikog broja realizovanih radova iz različitih oblasti arhitekture (kolektivno stanovanje, socijalno stanovanje, porodične kuće, javni objekti, centri za reciklažu, arhitektonske tematizacije, enterijeri, efemerna arhitektura, art instalacije), uglavnom u Madridu i Beogradu. Od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije imenovan za Komesara Nastupa Republike Srbije na 16. međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenalu u Veneciji 2018. Najznačajnija priznanja: Nagrada u kategoriji arhitekture 35. Salona arhitekture za poslovno stambeni objekat u Bregalničkoj ul. br. 2 u Beogradu (2003) Velika nagrada - Grand Prix 40. Salona arhitekture za Rekonstrukciju Muzeja savremeni umetnosti u Beogradu (2018). Nagrada grada Beograda za arhitekturu i urbanizam za Rekonstrukciju Muzeja savremeni umetnosti u Beogradu (2018) Sa radom Rekonstrukcija Muzeja savremeni umetnosti u Beogradu selektovan u 40 radova za međunarodnu Nagradu Mis van de Roa (2019) Nagrada BIG SEE Ljubljana 2019 za enterijer MSU

CA2019_3650DA-foto.jpg

Dani arhitekture Sarajevo

BiH

3650 DANA SUVREMENE ARHITEKTURE U SARAJEVU  

 

Dani arhitekture u Sarajevu tokom deset godina prešli su put od studentskog projekta do jednog od najznačajnijih događaja za savremenu arhitekturu Bosne i Hercegovine, ugostivši neka od najvećih svetskih imena savremene arhitektonske scene i tako postavši prepoznatljiva tačka na mapi kulturnih događaja u regiji.

“Možemo li danas stvarati arhitekturu koja je arhitektura događaja, arhitektura situacija i koja se više ne oslanja na konvencionalnu percepciju prostora?” – Bernard Khoury na Danima arhitekture u Sarajevu

 

Entuzijazam jedne generacije studenata arhitekture odigrao je presudnu ulogu u deset godina Dana arhitekture. Ogromna količina uložene energije i intenzivni zajednički rad, osnovni su razlozi zbog kojih su se Dani arhitekture odvijali iz godine u godinu. Tako ova knjiga predstavlja svojevrsni pregled jedne decenije uspešnog delovanja. Ona predstavlja zbir najzanimljivijih projekata, kako učesnika festivala, tako i tima Dana arhitekture, oblikovan u kolaž autorskih tekstova, fotografija, dijagrama i crteža, koji su izbor iz sadržaja brojnih predavanja, izložbi i radionica iz svih izdanja Dana arhitekture.

 

U predgovoru knjige, Hans Ibelings, ugledni svetski kritičar savremene arhitekture piše:  "Stvarni broj dana trajanja Dana arhitekture samo je delić onih 3650 dana iz njenog naslova, ali namera je učiniti da svaki dan bude Dan arhitekture, te da kultura arhitekture postane sveprisutna."​

O LIFTU

LIFT - prostorne inicijative je nevladina organizacija koju čine mladi arhitekti i studenti arhitekure. Organizacija je neprofitna i samofinansirajuća. 
Osnovni cilj je podsticanje diskusije o prostoru i direktno delovanje u prostoru, a sprovodi se kroz organizaciju predavanja, susreta, izložbi i radionica, te produkciju različitih prostornih intervencija.
Područje delovanja je presek između arhitektonske struke i društvenog aktivizma.
Među članovima ne postoji izražena hijerarhija i akademsko zvanje nema značaj. Zajednički rad predstavlja osnovni resurs i pokretačku snagu, a članovi biraju aktivnosti prema ličnim preferencijama. LIFT je dinamičnog karaktera i ima za cilj stalno dopunjavanje članova. Trenutno broji preko 50 aktivnih i pasivnih članova u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. 

LIFT trenutno radi na organizaciji Dani arhitekture, godišnjeg festivala, Noći arhitekture - komplementarnog događaja tokom cijele godine.

Dans-084-nasl-sablon-za-sajt-1.jpg

DANS

Novi Sad

DANS - časopis za arhitekturu i urbanizam - broj 084

Časopis za arhitekturu i urbanizam DaNS donosi u svom 84. broju temat o rekonstrukciji zgrade Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koju je izveo arhitekta Dejan Todorović.

DaNS izlazi od 1982. godine kao jedna od periodičnih publikacija koje su bile karakteristične za društva arhitekata u doba Jugoslavije. Iako je Društvo arhitekata Novog Sada pokrenulo svoj časopis relativno kasno u odnosu na ostale centre tadašnje države (časopisi iz Beograda, Zagreba, Ljubljane, Sarajeva), DaNS je jedan od retkih koji i danas izlazi, te predstavlja jedini nekomercijalni arhitektonski časopis u zemlji.
 

O DANS-u


Izdavač časopisa Društvo arhitekata Novog Sada, strukovno udruženje koje postoji u kontinuitetu od 1960. godine. Pored niza kulturnih, izlagačkih i istraživačkih aktivnosti iz domena arhitekture i prostora, najznačajnija izdavačka aktivnost Društva je upravo časopis DaNS.
 

ljuba foto.JPG

Ljubica Slavković

Srbija

Ljubica Slavković (1984) je arhitekta, urbanistkinja i doktorand na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Od 2013. godine deo je tima Centra za kulturnu dekontaminaciju, gde vodi i uređuje CZKd projekte i programsku celinu „Razumeti grad“.

 

Aktivna je kao nezavisna istraživačica, autorka i saradnica projekata koji za cilj
imaju promišljanje arhitekture i urbanizma socijalističke Jugoslavije. Fokus njenog istraživanja i delovanja usmeren je na odnos politike, kulture, arhitekture i prostora, s posebnim interesovanjem za aktuelni razvoj Beograda i širok spektar neformalnog,
odnosno „ekstra-legalnog“ koji se u njemu razvija. Dopisnica je publikacija iz zemlje i inostranstva, autorka je brojnih tekstova o gradu, arhitekturi i kulturi.

 

Dobitnica je priznanja 36. Salona Arhitekture za arhitektonsku kritiku.

bottom of page